bismillahirahmanirrahim Assalamualaikum wbt.
as wat the title is, resepi ney mesti sgt common kan?? semua pun mungkin dah tau tricks2 behind the scene untuk come out with a great one kan??
So, untuk resepi ney, adunkan semua tricks and ilmu baking anda supaya outcome dye lebih MANTAP!!
hmm... baiklaa.. meh kite sesame try resepi meh...
Kite start ngan bahan2 ea...
Bahan A
· 250g butter
· 350 gula halus (fine sugar)
· 4 eggs
· ½ tin condensed milk (susu pekat manis kalo nak lagi sedap)
Bahan B (Cocoa powder mixture)
· 60g cocoa powder
· 360ml water (260ml hot water to dissolve the cocoa powder, then add in another 100ml air suam)
· 1tbsp chocolate Emalco (chocolate paste)
· 2 teaspoon essence vanilla
Bahan C (sieve together)
230g flour
3/4 teaspoon baking powder
3/4 teaspoon bicarbonate sodaMethod
1. Beat butter and sugar until fluffy2 (high speed)
2. Add in eggs one by one
3. Add in sieved flour (Bahan C), cocoa powder mixture (bahan B) and susu manis (alternately)
4. Beat slowly.
5. Don’t beat too long or too frequent – nnt bentat
6. Use baking paper
7. Brush butter on the paper (as usual)
8. Steam Bake : cupcakes – 160oC (20 minutes – depends on oven)
: tray – 160-170oC (1 hour – depends on oven)
letak cake tray tu dlm oven cam biase.. tapi, kat bawah oven tu, letak air dalam tray oven tu.. usually, oven ade tray dlm tu.. asal tak banjirkan oven sudaaahhh.. hikhikhik...
bunyik cam susah ke?? hmm, cube try dulu.. br tahu senang susah..
OPPPPSSSSSSSSS!!!! Chocolate Topping jangan lupe plak!! senang je..
the best method nak wat topping tu is gune kaedah Double Boiling.
kalau ade periuk double boiling tu siap2, senangla... tp, kalo takde, takpe.. USAH PANIK..
caranye :
- amek periuk mulut/muka kecik pastu boil kan air dalam periuk tu..
- amek another periuk lebih kurang same la saiz ngan periuk no.1 tu.. asal, base periuk no.2 tu tutup muka periuk no1 penuh..
- dalam periuk no.2 tu, cairkan cooking choc bar. kalau nak sedap lagi, masukkan fresh milk..
- oh.... anda akan dpt a shining colour of melting chocolate.. oo... beautiful... and Slurpp2.
- Ingat, kene tunggu cake yang disteambake tu sejuk kejap.. pastu br boleh pour the topping...
- and pastikan mase pour topping tu, topping tu tak pekat sgt, tak cair sgt.. and sejuk sikit..
- ohh ye.. boleh 'sikat'kan topping tu.. buat corak2 gune garfu or sikat cake. or nak taburkan almond jugakk
Meleleeeehhhh... huuhuu...
hmm.. camtu la resepi nye.. rasenye tak susah kan as u may know..
ermm.. JAP!! tak abes lagi.. nak share ape yang sy rase time buat cake ney...
biasenye when we say or talk bout MOIST CHOC CAKE, we will picture orang (choc addict esp) yang matanya terbukak besar.. bg yang pakai spec, terbukak mata besar2 pun boleh nampak... and of course kite akan dgr bunyi 'SLRRRPPPPP.....'..(wpun dye slrrpp senyap2..).. dalam hati, wallahualam.. nikmatnye..
haha.. tp, bg sy, bile buat cake MOIST camni, teringat plak kat kate2 akak2 saye.. ape2 yang kite blaja dlm usrah dan tarbiyah, kene la BASAH ( = WET, MOIST)
sepertimana kite nak choc cake kite tu seMOIST yang mungkin (dengan topping nye lagi), macam tu jugak kite nak, ape yang kite blaja or input kite dlm usrah atau mane2 halaqah tu seBASAH yang mungkin..
dan sepertimana kite nak rase nikmatnye Choc Cake tu, macam tu jugak kite nak rase kemanisan iman kan???
SO.. MEH LA KITE BUAT CHOCOLATE CAKE SAME2 YUK!!!
Selamat Mencuba...
Wallahualam..
1 comment:
wahhhh..
x sabar nk buat!
(eee..dahla diri ni pemalas! astaghfirullah)
Post a Comment